西澤株式会社

loading...

Image source:Behance

西澤株式会社

hogehogehoge

Qa Тестування: Що Це Таке Та Навіщо Його Вивчати

Це може не тільки зекономити вам гроші, а й пришвидшити навчання. Я починала кар’єру в ІТ як викладачка англійської для програмістів і, готуючись до занять, сиділа в кабінеті з QA-інженерами. Мене зацікавило те, чим вони займаються, як саме працюють з різними застосунками, як ці застосунки взагалі можна протестувати…

QA-інженер має володіти широким пулом хард і софт скілів. І в цьому матеріалі ми розповімо, які є шляхи, щоб стати тестувальником. Це активності на усіх етапах життєвого циклу ПЗ, які вживаються для забезпечення необхідного рівня якості випускаємого продукту.

Automation QA пишуть код для автоматизованих скриптів тестування, що моделюють взаємодію користувачів і перевіряють різні функції програм. Взагалі ІТ-курси тривають від 3 до 12 місяців і їх можна порівняти з навчанням в універі, тільки без зайвої води. В хорошій школі спеціалісти навчають тих самих знань і навичок, які щодня використовують у своїй роботі. Марафон складається з відеоуроків і домашок, які перевіряють ментори.

qa engineer курси

Адже спеціалісту не потрібно знати навіть мову програмування, щоб почати працювати в компанії. Будь-яка організація, яка включена у процес https://deveducation.com/ забезпечення якості, постійно навчається. Найперший крок — це зробити забезпечення якості невід’ємною частиною розробки продукту.

Топ Новин

Марафони – чудовий інструмент, щоб перевірити інтерес до спеціальності. Не треба платити за курс і ризикувати грошима (якщо через місяць зрозумієш, що обрав не те). А так – спробував кілька марафонів, обрав найцікавішу професію і далі вже на курс. Найголовніше — це пам’ятати, що успіх будь-якого QA-фахівця складається з постійного навчання та самовдосконалення. Бо якщо фахівець з якості не розвивається, це означає, що не розвивається і його продукт. Розвивати кар’єру QA-інженера можна в багатьох напрямах.

Її слова підтверджує і працюючий тестувальником у великій IT компанії Олег Романовський, який у 2019 році вирішив змінити професію та перейти до QA. Закінчивши за три місяці літа базовий курс із тестування, він вже у вересні того ж 2019 року отримав оффер від успішної IT компанії на позицію junior. Не минуло й двох років, як він став center QA на своєму проєкті. «Звичайно, якби я просто виконував свої обов’язки, то не досяг би підвищення так швидко. – каже Олег – Я додатково проходив курси з автоматизації QA, читав багато інформації в інтернеті на тему тестування, задавав питання розробникам у команді.

  • Спробуємо розібратись в деталях на прикладі великої компанії.
  • Quality Control — це ширша діяльність, спрямована на досягнення належної якості продукту.
  • Не минуло й двох років, як він став middle QA на своєму проєкті.
  • Там тестувальник — це перший друг розробника, який допомагає знайти факап до того, як замовник втратить через це гроші».
  • Найчастіше, у маленьких компаніях тестувальник поєднує кілька перелічених напрямів, а іноді й всі чотири.

Розуміти кінцевого користувача, його потреби й побажання та навіть знати, що конкретно йому може не сподобатись, — одна з вершин, до якої має прагнути кожен такий фахівець. В описі часто треба надати максимум інформації про дефект та чому саме він виникає. Згадайте, скільки разів ви крутили в руці зарядний пристрій від смартфону, намагаючись зрозуміти, чому той не заряджається, а потім раптом починає працювати. У чому полягають поширені помилки новачків? Дехто начитується теорії, завчає терміни й уже пробується на інтерв’ю. Але оскільки людям бракує практики і розуміння цієї теорії, співбесіди даються важко.

Він має сам дізнаватися нове та пояснювати іншим, як це працює. Технічні навички QA залежать від напряму роботи, а також від типу компанії. Недарма так багато уваги приділяють софт скілам – цілий модуль. Адже прокачані особисті навички кандидата на співбесіді покажуть, що в нього варто інвестувати. Така людина цінніша та з більшою ймовірністю знайде роботу в хорошій компанії.

Заповніть, якщо ви не проти, щоб ми могли зв’язатись у випадку потреби. Скористуйтеся формою входу або введіть інший. Ще одна важлива вертикаль — SQL, починаючи від вебпроєктів і завершуючи банальним збором логів. Розуміння баз даних і вміння витягнути інформацію з них потрібне і важливе.

Мінус для мануальників — автоматизація багатьох процесів. Тобто саме цей напрям наразі не має великого попиту. А щоб перекваліфікуватися в автоматизатора, потрібно отримати більше exhausting skills. Плюс для Manual QA — нижчий поріг входу в професію. Мануальник може швидше опанувати необхідні навички та знання, ніж автоматизатор, для отримання роботи. Завдання оцінює вся команда, зокрема й тестувальники.

Своїм прикладом Олег довів, що через тестування можна потрапити до ІТ досить швидко і за кілька років досягти значного розвитку в цьому напрямку. Але починати кар’єру QA інженера завжди краще з проходження курсів. Доменні знання при переході між роботами потрібно здобувати кожному спеціалісту. Блокчейн консенсуси без технічної бази наврядчи нормально напишеш.

Чим Займається Qa Engineer І Що Потрібно Вміти Для Цієї Роботи

Та вже тоді відчував, що мені все ж бракує знань для карʼєрного розвитку. Інколи є свідома або несвідома підміна цих понять і тому всіх, хто має причетність до процесу тестування, називають і тестувальниками, і QC, і QA. Програмного забезпечення стає дедалі більше, і звісно ж, кожній команді розробки потрібні люди, здатні перевірити його якість.

Література переважно англійською, тому її знання важливе. Зазвичай в університетах на спеціальностях, пов’язаних з програмуванням, немає предметів чи курсів з тестування. Винятком є КПІ, де на деяких факультетах є відповідний курс (наприклад, ФІОТ). Також QA відмітили, що часом важливість їхньої роботи не помічають.

А вміти переконати людей і відстояти свою думку. Детальніше — читайте у  матеріалі «Хто такий QA в ігровій індустрії». Професії QA-інженера не навчають у вишах, проте на ринку зараз є десятки платних курсів. Їх вартість невисока, навчання можна відбити вже першою зарплатою на новій роботі. Мануальні тестувальники шукають подібні помилки якраз з користувацького боку. Вони гортають сайт, використовують застосунок або грають у мобільну гру та відмічають будь-які косяки.

Щоправда, вона стала PM, але отримані знання знадобилися, щоб зрозуміти продукт і налагодити роботу команди. Вона — чудовий приклад того, коли людина пристає на ризики, бере відповідальність і сумлінно працює та досягає успіху. Тобто, оскільки QA Engineer — це людина, яка забезпечує якість в усьому, він має роботу протягом усього циклу розробки. І якщо на будь-якому з цих етапів QA Engineer зрозуміє, що щось може працювати краще, то він вносить пропозиції з покращення. Залежно від етапу розробки і складності змін, ці пропозиції можна втілити прямо тут і зараз, або запланувати їх на наступні етапи розробки ПЗ.

Knowledge Engineer: Хто Це І Що Потрібно Знати Для Цієї Роботи

Свого часу це допомогло мені, бо ви бачите живий приклад і можете перебрати ті чи інші знання. Якщо тестове середовище за характеристиками відрізняється від середовища продакшену, можуть виникнути дефекти, які було неможливо виявити під час тестування. Тож ці дефекти потрібно терміново виправити — цей процес називають sizzling repair. Після цього QA Engineer перевіряє якість виправлення цих дефектів. Проведення тестування та за потреби внесення його результатів у систему.

На цьому етапі QA Engineer зі свого боку визначає, які дії будуть виконані для забезпечення якості. Кожен QA в незалежності від грейду повинен вміти писати автотести та налаштовувати автоматичний запуск тестів на CI/CD. А ще баги в контейнерах фіксити на проді поки деви у відпустці. «Результат роботи розробника видно відразу. Роботу тестувальника видно, коли вона виконана погано та є критичні баги на продакшені. Іншими словами, розробник може сказати „дивись, я зробив цей продукт“.

Набагато простіше та швидше це зробити, отримуючи знання від кваліфікованого фахівця, який прочитав десятки книг та сотні статей за вас. «Іноді QA повинен бути „нянькою“ для всієї команди та правою рукою проджекта. Ви обовʼязково маєте знати кожного члена команди як у професійному плані, так і особистому, налаштовувати з усіма звʼязок. А ще пріоритезувати завдання, розуміти вплив на бізнес того чи іншого дефекту. Обовʼязок QA — думати як бізнес, жити бізнесом під час роботи, думати про оптимізацію, покращення. QA витрачає час зараз, щоб зекономити його в майбутньому».

qa engineer це

Друг, для якого я тестував сайт, постійно запускає стартапи, тож я повернувся до нього з питанням, чи не знайдеться для мене роботи. І він найняв мене, щоправда, не лише тестувальником, а й PM та BA паралельно. У нас була невелика команда, зокрема фрилансери, тож потрібен був той, хто зможе налагодити процеси.

qa engineer це

Майте на увазі, що через емоційне навантаження інтерв’ю спершу можуть видатись складними. Тому не переймайтесь невдалими першими співбесідами — це теж навичка, яку потрібно розвивати. І, можливо, з самооцінкою, раз ви приклад поганого тестування (в особливості тестування, яке чатЖПТ не зробе) прийняли як особисту образу(або образу вашого телефону).

qa engineer це

Вчіть лексику, що використовують в IT, це допоможе в перші тижні роботи і на співбесідах. На цьому етапі кожна ваша співбесіда — це вже гарний досвід. Намагайтеся запам’ятати кожну та потрапити на якомога більшу їх кількість. І, найімовірніше, ви так чи інакше щось колись перевіряли раніше.

コメントを残す

メールアドレスが公開されることはありません。 * が付いている欄は必須項目です